Sunt un consumator ordinar în ceea ce privește hainele: cumpăr, port, mă plictisesc, uit de ele. Din când în când, când fac ordine prin garderobă, le dau la o parte pentru a face loc pentru altele. Câteodată, le strâng și pe câteva dintre ele, le dau la alții, iar restul rămân pe undeva uitate, părăsite, printr-un colț al dulapului și-și sfârșesc acolo veacul.
Cu câteva săptămâni în urmă am fost invitată la un blog meeting la REDU. About REDU: „REDU este un proiect dezvoltat sub forma unei întreprinderi sociale ce îşi propune să transforme, într-un mod creativ şi educativ, deşeurile în resurse”. Bloggerii REDUc din hainele vechi. Ok, partip.
Sâmbăta trecută: Pachetul cu haine „uitate” în mână și la ora 10 fără un minut eram la REDU. În scurt timp ne-am adunat cu toții. Am mers în spate la atelier – locul unde are loc „magia”. Au o terasă foarte faină, în aer liber, cu niște șezlonguri de lemn. Echipa REDU ne-a prezentat conceptul REDU și principiile după care ei funcționează: Reduce, Reutilizează, Reciclează. REDU strânge haine vechi, pe unele le reutilizează, iar pe altele le transmite mai departe la familii nevoiașe. Articolele create din haine reutilizate pot fi cumpărate din magazinul REDU.
Sincer, nu mi-am pus până atunci întrebarea de sustenabilitate în ceea ce privește vestimentația. Toți cumpără, toți vor să fie în trend. „Hainele nu fac omul”. Da, de acord. Însă hainele bune ne fac să ne simțim bine, să avem încredere în sine.
La REDU ne-am jucat, am aflat câtă muncă este necesară pentru a crea noi articole și care ar fi prețul acestora, am aflat multe „știați că” din industria vestimentară, am căutat pe etichete să vedem câte de-a „Made in China/ India/ Bangladesh” purtăm pe noi, am cusut (Iu-huu 😀 de mult timp nu am stat în fața unei mașini de cusut, nici nu mai știam cum funcționează), am văzut tiparele după care fac articolele vestimentare, atelierul și magazinul. Spre surprinderea mea, am găsit multe lucruri interesante. Au și colecții de modă chiar foarte trendy, concepute de un designer norvegian.
La REDU am aflat că din haine vechi pot fi obținute haine, genți, accesorii și mai faine. Totul depinde cum vedem noi conceptul de responsabilitate socială. Direct și indirect noi influențăm restul lumii. De ce nu am face aceasta într-un mod pozitiv?