Festivalul >multicolor! Ziua Marii Britanii

Eu la >multicolorFestivalul >multicolor a trecut şi prin Marea Britanie! Marea Britanie- ţara marilor scriitori: William Shakespeare, Jane Austen, Charles Dickens, Lewis Carroll, Arthur Conan Doyle, Daniel Defoe, John Ronald Reuel Tolkien; ţara marilor cântăreţi: The Beatles, The Rolling Stones, Status Quo, Sting, Jessie J, Adele; ţara marilor pictori: Thomas Gainsborough, William Turner, Alfred Sisley, John Ruskin, Banksy.

>multicolorLa >multicolor am avut parte de muzică din repertoriul interpreţilor britanici şi de un film cu totul şi cu totul special ”Exit Through the Gift Shop” –un film de Banksy. Banksy, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti de stradă, ne povesteşte istoria lui Thierry Guetta, un emigrant francez din Los Angeles, şi despre dragostea lui pentru arta stradală. Un film despre modul în care pasiunea pentru ceva poate să-ţi schimbe destinul.

Festival >multicolorThierry Guetta şi-a început drumul din pasiunea de a filma, dorinţa de a capta lumea pe nişte casete video. Odată ce a atins camera – a simţit legătura dintre el şi acest obiect, camera a devenit o prelungire a mâinii. Prin intermediul camerei, urmându-l pe vărul său, artistul Invader, Thierry a descoperit arta stradală şi a devenit un oaspete, complice chiar, al artiştilor de stradă, focusându-se în special pe Shepard Fairey şi Banksy, anonimitatea cărora este subliniată în film prin obscurarea feţei şi alterarea vocii, fapt care are ca scop atragerea atenţiei asupra protagonistului principal- Thierry Guetta.

Life is beautifulParis, Londra, Los Angeles- trei oraşe, o istorie, istorie a iniţierii în arta stradală, istoria transformării unui cameraman într-un artist. La un moment dat, Guetta îşi lasă toate casetele video la Banksy şi pleacă în Los Angeles pentru a pregăti prima lui  expoziţie de artă. Cu aceeaşi pasiune cu care filma, Thierry pregăteşte expoziţia sa- “Life is beautiful”, un eveniment care a luat amploare, un eveniment care doar în prima zi a găzduit în jur de patru mii de oameni, un eveniment care şi-a lăsat amprenta în istoria artei stradale. Peste noapte, Thierry Guetta a devenit cunoscut în toată lumea, a devenit unul dintre cei mai bine “cotaţi” artişti. Cum se naşte un artist? Este vorba despre un talent înnăscut, ani grei de muncă sau o sclipire de idei? Ce te face să porţi onorabilul titlu de artist? Originalitatea? Perfecţiunea liniilor? Amplitudinea ideilor? Nu există un răspuns. În artă, precum şi în viaţă, totul este relativ. Doar timpul ar putea să ne răspundă.

Per total, în ziua Marii Britanii, am avut parte de un timp frumos, o atmosferă caldă şi prietenoasă, un film interesant, iar la sfârşitul serii a fost o tombolă pentru participanţi, s-au oferit CD-uri cu muzică britanică şi un voucher de 50 lei pentru servicii PC.

Însă, pentru cei care nu au participat înca la festival şi ar vrea să aibă parte de această experienţă,  >multicolor continuă ! Găsiţi programul festivalului >multicolor aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Overlay by Kaira