Pe 31 martie 2013, am avut oportunitatea de a participa la conferința „Make the difference”, eveniment marca Atrag. A fost un eveniment interactiv, şi a avut ca scop îndreptarea tinerilor pe drumul către succes. Mi-a făcut plăcere să particip, să socializez cu oameni noi, să descopăr lucruri noi. Desigur am luat şi nişte notiţe pe care le pun la dispoziţia publicului larg.
Primul speaker a fost Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Dumnealui ne-a vorbit despre importanţa dorinţei de a face o diferenţă. Încă din perioada facultăţii a dat dovadă de implicare atât în cadrul facultăţii, cât şi în afara facultăţii- participa la proiecte, făcea voluntariat. Domnul Adomniţei a definit voluntariatul ca o oportunitate pentru a-ţi crea relaţii şi cunoştinţe:” Pentru a succede ai nevoie de oameni ca tine. Acum cunoaşte-ţi oamenii cu vare ve-ţi conduce în viitor. Acum aveţi timp de dat pentru proiecte. Voluntariatul este calea pentru implicare, te remarci.” La întrebarea ce ar vrea să schimbe în Iaşi domnul Adomniţei a răspuns simplu- mentalitatea. Iaşul a pierdut mentalitatea de capitală mulţumindu-se să se afle la media ţării. Este nevoie de o generaţie nouă de lideri, de promotori. Conform dumnealui reţeta succesului constă în 99% transpiraţie şi 1% inspiraţie. Mesajul dumnealui pentru tinerii din ziua de azi:” Voi sunteţi ambasadori ai oraşului, voi faceţi un drum. Dacă din atâtea opţiuni pe care ni le oferă ziua de azi, tinerii preferă să participe la evenimente, proiecte – înseamnă că suntem pe drumul care trebuie pentru succes. Investiţi în viitor. Iaşul vă ofera şansa de a succede doar dacă sunteţi responsabili şi serioşi. Acum este momentul oportun pentru a învăţa, mai târziu trăim cu experienţa.”
Domnul Nestian Andrei, Profesor de Management la FEAA, a venit la eveniment cu un nou termen – precognizare. Acest termen a fost inventat cu scopul de a defini modul de gândire asupra viitorului. Este foarte important să ai o strategie pentru viitor întrucât:”Dacă nu ai o strategie, devii parte din strategia altuia.” Totul depinde de modul în care vedem viitorul. Gândirea liniară nu funcţiunează într-o lume cu un grad de incertitudine foarte ridicat. Viitorul nu este o linie de tren, el ne aduce adesea surprize. Unul dintre principiile lui Sakichi Toyoda este:” Mereu fii studios şi creativ, străduieşte-te să fii cu un pas înaintea vremurilor.” Dar ce face fiecare dintre noi pentru aceasta? Care este relaţia ta cu mediul? Ce deţii? Abilitatea de răspuns- poţi face faţă schimbărilor mediului sau Capacitatea de control- singur influienţezi mediul provocând schimbări favorabile pentru tine. Pentru a succede este nevoie de a schimba optica, de a te desprinde de trecut şi a stabili nişte ţinte.
Andrei Gheorghiescu, Manager la Proiectul „Turnul Nostru” poate fi definit prin trei entităţi- familia, echipa Xivic, Proiectul „Turnul Nostru”. Timp de un an au amenajat un turn de apă care are o vechime de 60 de ani iar acum îşi propun să construiască şi un parc. La momentul actual România este la etapa în care oamenii de abia încep să coinştientizeze că spaţiul public le aparţine. Cât ar trebui să facă fiecare dintre noi? Care este aportul unei persoane în cadrul unei echipe? Oamenii nu sunt mobilier avansat iar atitudenea de cavaler singuratic nu este cea mai bună cale. Pentru a obţine rezultate frumoase şi a avea o viaţă echilibrată, armonioasă, sarcinile dintr-o echipă ar trebui să fie împărţite între toţi membrii ei.
Tudor Darie, Co-fondator Unimedia.md : „Adesea nu este nevoie să mergi contra curentului, e de ajuns să priveşti lucrurile diferit.” Succesul are şapte componente: Echipă, Diferenţiere, Să trăieşti cu câţiva ani înainte, Să ai simţul urgenţei, Pasiune, Momentul potrivit, Neâncrederea în mituri- ambiţia de a încerca. Tudor Darie defineşte Unimedia ca fiind revolta unei întregi generaţii, o afacere, lucru în echipă. După perioada “Unimedia”, a urmat o perioada în care el a participat la guvernarea Republicii Moldova- situaţie în care iniţiativele tale pot fi implementate imediat.
George Oprea, Owner& Trainer “ Outdoor-360”, ne-a vorbit despre conceptul: Work- Life- Adventure Balance. Cum să facem un compromis între carieră şi viaţa personală? Pentru un echilibru între carieră şi o viaţă sănătoasă, familie, ar trebui mai întâi să învăţăm/ să aplicăm mai multe lucruri din domeniile Self Management:valori, etică, ţinerea promisiunilor, încrederea în oameni, nutriţie şi sport; Time Management:reality check, setarea unor obiective, priorităţi, analiză, consolidarea energiei ; Stress Management: eveadează, zâmbeşte, corectează ce poţi, comunică, concentrează-te şi respiră ; Change Management: axează-te pe beneficii, beneficiile aerului curat, să nu îţi fie frică să arzi poduri, conştientizează şi foloseşte trecutul, foloseşte-ţi creativitatea, şi Leisure Management:time off, aventurează-te, călătoreşte.
Eugen Talmac, Deputat în Parlamentul României: „Facem parte dintr-o generaţie care poate schimba percepţiile sociale.” Nimic nu se obţine uşor însă atunci când eşti dispus, crezi în anumite lucruri, poţi influenţa lumea din jur. În ziua de azi este nevoie de oameni cu mult curaj, încredere, principii, oameni care fac un pas înainte. Experienţa practică, voluntariatul, sunt foarte importante. Un proiect este platfoma ce îţi oferă libertatea de a alege, a te implica. Proiectele sunt vise puse în aplicare. Important este ca în situaţiile limită să nu cedezi- de acest fapt depinde evoluţia ta.
Vitalie Eşanu, Fondator Privesc.eu, ne-a vorbit despre impactul „micilor revoluţii” asupra societăţii:” Suntem prima generaţie din epoca calculatoarelor.” Dumnealui a trecut prin mai multe etape, a avut mai multe iniţiative precum: desktop publishing, editare cărţi, crearea unui sistem artificial de identificare spam, sisteme de reclamă desktop, aplicaţii web, reţele sociale, până a ajunge la etapa actuală. Concluzia la care a ajuns domnul Eşanu până acum este faptul că din insuccese înveţi mai mult decât din succese. Este foarte importantă căutarea de modele business noi. Ideile nu se patentează- doar rezultatul.
Claudiu Florea, Fundaţia Comunitară Iaşi, lucrează în domeniul Publicitate şi Marketing. Grupul Iniţiativă Fundaţia Comunitară construieşte spiritul comunitar prin strângerea de fonduri şi acordarea lor pe proiecte: ”Construim relaţii. De noi depinde cum arată comunitatea noastră şi cum se dezvoltă. Lipsa de iniţiativă şi participare sunt principala problemă a societăţii noastre. Fundaţia Comunitară Iaşi îşi propune să pună oamenii să lucreze împreună, să pună în practică idei.”
Un invitat surpriză la evenimentul dat a fost Călin Juravle, reprezentant Sticul.ro: ”Antreprenorul trebuie să aibă un simţ al responsabilităţii şi succesului bine dezvoltat. Există trei categorii de oamenii: deştepţi, cei care învaţă din greşelile proprii şi din greşelile altora; oameni mediocri- învaţă doar din greşelile proprii şi oameni proşti, care nu învaţă deloc. Cine este omul modern? Un amestec al oamenilor din toate timpurile.”