Casa de Vinuri Cotnari- Arta de a face vin

2Recent, am avut ocazia să particip la un blogtrip organizat de Icar Tours. Am avut plăcerea să vizitez podgoriile de la Cotnari, podgorii ale căror vinuri erau cunoscute încă pe vremea lui Ştefan cel Mare.

A fost o zi înnourată însă acest lucru nu a afectat deloc dispoziţia însorită a participanţilor- gata de a afla lucruri noi de la reprezentanţii Casei de Vinuri Cotnari, informaţii despre toate procesele prin care trec strugurii de viţă de vie până a ajunge în pahar.  Am rămas impresionată de numărul şi dimensiunea butoaielor de stejar în care se maturează vinul. Să fabrici vin implică pasiune, tradiţie şi dedicare. Fiecare vin are propria „personalitate” iar butoaiele păstrează memoria vinului care a trecut prin ele. Exact ca o fiinţă umană şi vinul, după ce se maturează, este supus unui proces de îmbătrânire. Dacă la vinurile noi se vorbeşte de arome, la vinurile vechi este vorba de buchet. Cel mai vechi vin care se găseşte la Casa de Vinuri Cotnari a fost îmbuteliat în 1956.

După excursie a urmat degustarea de vinuri. În urma a multor şi grele gândiri am realizat un clasament a vinurilor care mi-au plăcut într-un mod deosebit:1

  1. Tămâioasă Românească alb demisec- un vin cu o nuanţă aurie, un gust perfect echilibrat, dulceag, şi o aromă fină de flori de câmp. Are gustul zilelor însorite, te face să te bucuri de viaţă. Îl recomand cu cea mai mare căldură pentru serbări speciale, cadouri oamenilor dragi.
  2. Busuioacă de Bohotin  rose demisec- o nuanţă plăcută de roz, miros rafinat şi gust dulceag. Este un vin care te face să te simţi îndrăgostită. Perfect pentru o cină romantică, desert.
  3. Tămâioasa Românească alb sec- un vin emoţionant, miros armonios, gust rafinat, tente aurii. Îl recomand pentru petreceri şi momente când pur şi simplu vrei să te simţi mai bine.

A face vin este o artă. Arta de a transmite sentimente. De a desfăta simţurile cu nuanţe, arome şi gusturi deosebite. La Casa de Vinuri Cotnari am avut parte de o experienţă unică- am cunoscut vinuri speciale  şi poveştile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Overlay by Kaira