Conceptul de anonimitate şi rolul său în societatea contemporană


Imagine
În ziua de azi marea majoritate a tinerilor au profile pe site- urile de socializare. Dacă nu eşti pe GOOGLE, nu valorezi  practic nimic. De mult m-am resemnat cu faptul că generaţia noastră este una dependentă de internet la fel ca de aer, apă şi hrană. Însă iată un lucru straniu – ca alternativă a propriei imagini multe persoane preferă să posteze poze cu oameni celebri/ caricaturi/ personaje din filme, adesea le folosesc ca poze de profil sau cover .

 Ultimele tendinţe “facebook-iste” şi “twitter-iste” spun că e cool să te ascunzi după spatele numelor unor oameni care au ajuns la un anumit nivel de succes şi prosperitate sau să te maschezi sub anumite idei/concepte , complexitatea cărora adesea nici nu o înţelegi măcar. Unele persoane fac aceast lucru din consideraţii filozofice, în aspiraţia de a accentua insignifianţa individului uman, a propriului „EU” într-un final.  De ce să spun sau să încerc să fac ceva- toate vorbele de „aur” s-au spus, toate performanţele s-au atins…

Nu spun că este un lucru „dăunător” să ai o persoană, un personaj, care să te inspire, să te alături unei  “idei” care te defineşte sau la care ai vrea să contribui. Este chiar un lucru recomandat atât timp cât nu te îndrepţi spre extremă, păstrezi limita de discreţie dintre model şi viaţa proprie.

Alte persoane, însă, doar încearcă să fie cool, mimează unele star-uri, fapt ce denotă  nesiguranţă, neîncredere în propriul potenţial, propriile valori, propriile vise.

Rezultatul este acelaşi, anonimitatea, chiar şi concepută dintr-o idee supremă, de fapt suprimă personalitatea, individualitatea fiecăruia. Este asemeni unei măşti inventată de marii pseudofilozofi ai secolului douăzeci şi unu. Chiar şi atunci când aceste persoane obţin anumite succese, ele sunt nevoite să-şi împartă faima cu Zeul Neantului, Anonimus ,din cauza lipsei unei imagini publice bine definite.

Una dintre cele mai importante componente ale succesului o reprezintă diferenţa dintre indivizi- diferenţa ca personalitate, idei, scop în viaţă. Aceste diferenţe ne conturează drumul spre succes. Deci, în loc să te camuflezi sub concepte filozofice, acum ar fi momentul să ieşi pe arena realităţii şi să te afirmi. Nu există oameni identici, chiar dacă vei încerca să „reinventezi” becul, oricum va rezulta ceva nou. Curaj.

3 thoughts on “Conceptul de anonimitate şi rolul său în societatea contemporană

  1. Cred că majoritatea celor care au poze cu diferite persoane publice pe profilele rețelelor sociale nu au destulă încredere în siguranța oferită de aceste rețele și s-ar simți lipsiți de intimitate ceea ce consider că este perfect normal însă ascunderea în spatele altor persoane publice nu mi se pare o soluție.

    Cât despre persoanele care conștient imită vedetele preferate consider că sunt prea înguste la minte ca să gândească singure pentru ele și din păcate în 90% din cazuri nu imită pe cineva de valoare sau cel puțin de bun gust.

    1. De acord cu ultima afirmaţie, trăim într-o societate care preferă” copy+ paste ” în locul gândirii” tradiţionale “. Cu părere de rău, reţelele de socializare, chiar dacă sunt adesea periculoase, sunt indispensabile în ideea promovării personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Overlay by Kaira